Το Ισραήλ καταστρέφει τη Γάζα για να ελέγξει τη σημαντικότερη ναυτιλιακή οδό στον κόσμο; Η διώρυγα Μπεν Γκουριόν που συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο με τον Κόλπο της Άκαμπα
Richard Medhurst and Prof Michel Chossudovsky
Μετάφραση ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΣ
Αιχμηρή και προσεκτικά τεκμηριωμένη γεωπολιτική ανάλυση του Richard Medhurst σχετικά με την κατασκευή της διώρυγας Μπεν Γκουριόν που συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο με τον Κόλπο της Άκαμπα.
Το σχέδιο της διώρυγας Μπεν Γκουριόν ήταν αρχικά ένα "μυστικό" (διαβαθμισμένο) αμερικανικό σχέδιο που διαμορφώθηκε το 1963 από το Lawrence Livermore National Laboratory LLNG, μια στρατηγική δεξαμενή σκέψης (με επίκεντρο την πυρηνική ακτινοβολία) με σύμβαση με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Το σχέδιο LLNG διατυπώθηκε ως απάντηση στην εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ τον Ιούλιο του 1956 από τον πρόεδρο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ (1956-1970). Η πρόθεσή του ήταν να παρακάμψει τη διώρυγα του Σουέζ.
Σύμφωνα με το "απόρρητο" έγγραφο που συνέταξε το LLNG (1963), το οποίο παραθέτει το Business Insider, τον Ιούλιο του 2023, προβλεπόταν ένα στρατηγικό σχέδιο:
"να ανατινάξει μια εναλλακτική διώρυγα του Σουέζ μέσω του Ισραήλ χρησιμοποιώντας 520 πυρηνικές βόμβες"
Το σχέδιο συνίστατο στη χρήση 520 θαμμένων πυρηνικών εκρήξεων "για να βοηθήσουν στη διαδικασία εκσκαφής μέσω των λόφων στην έρημο Νεγκέβ. Το έγγραφο αποχαρακτηρίστηκε το 1993". Δεν μπόρεσα να συμβουλευτώ το "αποχαρακτηρισμένο" έγγραφο του LLNG.
Το αποχαρακτηρισμένο έγγραφο αναγνωρίζεται στο βίντεο του Richard Medhurst.
Αυτό το αμερικανικό σχέδιο, το οποίο πρωτοδιαπραγματεύτηκε με το Ισραήλ τη δεκαετία του 1960, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Παλαιστίνη.
Ο στόχος του είναι να επιτύχει την αμερικανοϊσραηλινή θαλάσσια κυριαρχία ενάντια στους λαούς της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, το Σχέδιο της Διώρυγας Μπεν Γκουριόν αποτελεί μέρος της ηγεμονικής στρατιωτικής ατζέντας της Αμερικής. Είναι σύμφωνο με το "Σχέδιο του Νετανιάχου να σβήσει την Παλαιστίνη από το χάρτη":
Η Διώρυγα Μπεν Γκουριόν θα δώσει στο Ισραήλ ειδικότερα και σε άλλα φιλικά έθνη την ελευθερία από εκβιασμούς που προκύπτουν από την πρόσβαση στη Διώρυγα του Σουέζ.
Τα αραβικά κράτη έχουν αξιοποιήσει την Ερυθρά Θάλασσα για να πιέσουν το Ισραήλ και σε απάντηση, το Ισραήλ αποφάσισε να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο της Ερυθράς Θάλασσας. Αυτές οι αφρικανικές χώρες έχουν πολιτιστικές και οικονομικές συγγένειες με τα αραβικά κράτη. Ένα από τα κύρια στρατιωτικά οφέλη για το Ισραήλ είναι ότι δίνει στο Ισραήλ τις στρατηγικές επιλογές, καθώς η διώρυγα Μπεν Γκουριόν θα αφαιρέσει εντελώς τη σημασία του Σουέζ για το στρατό των ΗΠΑ, αν χρειαστεί στη βοήθεια για το Ισραήλ.
Το Ισραήλ στοχεύει να στριμώξει την Αίγυπτο ακόμη περισσότερο στη γωνία με την εξάλειψη του Σουέζ στον παγκόσμιο εμπορικό και ενεργειακό διάδρομο και να γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο εφοδιασμού του εμπορίου και της ενέργειας.
Οι εμπειρογνώμονες είναι της γνώμης ότι η κατάσταση αυτή θα κλονίσει τη στρατηγική-ενεργειακή ισορροπία της πρωτοβουλίας της Κίνας για το έργο Belt and Road στη Μεσόγειο, μαζί με τα Στενά του Ορμούζ, που είναι το σημείο μεταφοράς του 30% της παγκόσμιας ενέργειας. Η διώρυγα Μπεν Γκουριόν θα έχει τη σταθερή υποστήριξη της Δύσης. (Eurasia Review, 7 Νοεμβρίου 2023, η έμφαση προστέθηκε)
Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει σε γενικές γραμμές τη γενοκτονία υπό ισραηλινή ηγεσία. Ορατά αυτό που διακυβεύεται είναι ένα ηγεμονικό σχέδιο των ΗΠΑ που επιδιώκει την εκδίωξη των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους και την οικειοποίηση όλων των παλαιστινιακών εδαφών.
Σύμφωνα με την Yvonne Ridley:
"Το μόνο πράγμα που εμποδίζει το πρόσφατα αναθεωρημένο σχέδιο [της διώρυγας Μπεν Γκουριόν] να αναβιώσει και να πάρει τη σφραγίδα λάστιχο είναι η παρουσία των Παλαιστινίων στη Γάζα. Όσον αφορά τον Νετανιάχου, αυτοί στέκονται εμπόδιο στο έργο" (Yvonne Ridley, 10 Νοεμβρίου 2023, η έμφαση προστέθηκε).
Ενώ το έργο εξετάζεται από τις ΗΠΑ-Ισραήλ, όπως περιγράφεται από τον Richard Medhurst, η εγκυρότητα του σχεδίου LLNG 1963 είναι τουλάχιστον αμφίβολη.
Αυτό που αποκαλύπτεται στο βίντεο του Medhurst είναι η στρατηγική της στρατιωτικής-κατασκοπευτικής υπηρεσίας των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το Ισραήλ ως "κόμβο" στη Μέση Ανατολή με σκοπό να εξασφαλίσουν τον ηγεμονικό έλεγχο των στρατηγικών διεθνών πλωτών οδών.
Σε αλληλεγγύη με το λαό της Παλαιστίνης
Michel Chossudovsky, Global Research, 10 Νοεμβρίου 2023
***
Σύμφωνα με τον Richard Medhurst:
"Θα ξεκινήσει από το λιμάνι της πόλης Εϊλάτ και θα καταλήξει ακριβώς δίπλα, αν όχι απευθείας μέσα από τη Γάζα"
Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση στα ελληνικὰ του βίντεο:
Η αλήθεια είναι ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει τεράστια οικονομικά κίνητρα για τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ. Ανέφερα μερικά από αυτά στο πρώτο μέρος και θα επεκτείνω την ανάλυσή μου σε αυτό το μέρος για να δούμε ότι το Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζει εδώ και δεκαετίες να κατασκευάσει αυτό που ονομάζεται κανάλι Μπεν Γκουριόν.
Πρόκειται για το αντίπαλο δέος της διαβόητης διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο. Αυτό το υποψήφιο Μπεν Γκουριόν θα ξεκινά από την πόλη-λιμάνι του Έλιοτ και θα καταλήγει ακριβώς δίπλα, αν όχι απευθείας μέσα από τη Γάζα.
Οι Αμερικανοί επωάζουν το μυστικό σχέδιο με τους Ισραηλινούς το 1963 για να πυροδοτήσουν πάνω από 500 πυρηνικές βόμβες στην έρημο Νεγκέβ με στόχο την κατασκευή της περιστροφής μεγάλωσε στο κανάλι ξέρετε, αυτό είναι αυτονόητο αυτό ήταν κανάλι είναι ένα από τα πιο σημαντικά πεμπτουσία γεωστρατηγικά περιουσιακά στοιχεία στον πλανήτη.
Συνδέει τη Μεσόγειο Θάλασσα με την Ερυθρά Θάλασσα. Είναι τόσο σημαντική για το παγκόσμιο εμπόριο που το 1956, το Ισραήλ, η Βρετανία και η Γαλλία επιτέθηκαν κυριολεκτικά στην Αίγυπτο, επειδή τόλμησε να εθνικοποιήσει αυτή τη διώρυγα, ξέρετε, το δικό της έδαφος. Αυτό σας δίνει μια ιδέα για το πόσο σημαντικό είναι οικονομικά.
Βρίσκεται στη διασταύρωση τριών ηπείρων και δύο υδάτινων σωμάτων. Μειώνει τόσο πολύ τους χρόνους και το κόστος ναυτιλίας που σήμερα το 12% του παγκόσμιου εμπορίου το 30% της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων περνάει από τη διώρυγα του Σουέζ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ισραήλ εξαφανίζει απολύτως τη Γάζα. Δεν θέλουν άλλους Παλαιστίνιους και δεν θέλουν άλλη αντίσταση στο πεδίο εφαρμογής.
Στον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι είπαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι αν αποδεχθεί το σχέδιο του Ισραήλ να πάρει τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα και να τους βάλει στην έρημο του Σινά, το Ισραήλ θα πληρώσει γι' αυτό και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σβήσουν το εθνικό χρέος της Αιγύπτου. Κοιτάξτε αυτό.
Και η τρίτη πτυχή σχετικά με τον ποταμό Νείλο, βλέπετε ότι η Αιθιοπία, η οποία είναι γείτονας της Αιγύπτου, κατασκεύασε κάτι το 2011, που ονομάζεται φράγμα της Αναγέννησης, το οποίο έκοψε το νερό τόσο στο Σουδάν όσο και στην Αίγυπτο. Και αυτό, ξέρετε, έχει προκαλέσει μια τεράστια διαμάχη από τότε. Τώρα, η Αιθιοπία έχει σημαντικό εβραϊκό πληθυσμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα το Ισραήλ θα μπορούσαν θεωρητικά να στηριχτούν στην Αιθιοπία, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν, και να την πιέσουν να μην γεμίσει τους ταμιευτήρες της, κάτι που είναι πολύ καλό για την Αίγυπτο, και ας πούμε ότι θα έδινε κίνητρο στην Αίγυπτο να δεχτεί ανθρώπους από τη Γάζα;
Βλέπετε, πρέπει να καταλάβετε ότι αυτή η διώρυγα Μπεν Γκουριόν είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ που θα εδραιώσει τον έλεγχο των Αμερικανών και των Ισραηλινών επί της πιο σημαντικής ναυτιλιακής οδού στον κόσμο δίνοντάς τους τον απόλυτο έλεγχο του θαλάσσιου εμπορίου. Ακολουθήστε με λοιπόν στο χάρτη της Ερυθράς Θάλασσας, η οποία θα τροφοδοτεί τη διώρυγα Μπεν Γκουριόν. Έχει ήδη μια τεράστια παρουσία αμερικανικών και ισραηλινών στρατευμάτων.
Γνωρίζατε για παράδειγμα ότι η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση του Ισραήλ βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα στο νησί HELOC της Ερυθραίας. Αυτή η βάση χτυπήθηκε από την Υεμένη τις τελευταίες ημέρες για την υποστήριξη της Γάζας, επειδή η Υεμένη είναι αναπόσπαστο μέρος του άξονα της Αντίστασης. Η Υεμένη βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Ερυθραία, σε μια κρίσιμη περιοχή. Εννοώ, μιλάμε για τον Κόλπο του Άντεν, μιλάμε για τα στενά BB και Mendip.
Από την περιοχή αυτή περνούν κάθε χρόνο 1000-10.000 πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου ποσοστού των πετρελαιοφόρων πλοίων του κόσμου. Οι ΗΠΑ προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να ελέγξουν αυτή τη σημαντική ναυτιλιακή λωρίδα, τοποθετώντας στρατεύματα ακριβώς απέναντι από την Υεμένη στο Τζιμπουτί και τη Σομαλία σε αυτό που ονομάζεται Κέρας της Αφρικής.
Οι Αμερικανοί προσπάθησαν να ελέγξουν αυτή την περιοχή επιτιθέμενοι στην Υεμένη από τα μετόπισθεν, χρησιμοποιώντας τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου που έκαναν τις δικές τους επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτός ο πόλεμος διήρκεσε πάνω από έξι χρόνια, κατέστρεψε την Υεμένη και τα μέσα ενημέρωσης τον κάλυψαν ελάχιστα.
Ένα άλλο σημαντικό γεωστρατηγικό πλεονέκτημα της Υεμένης είναι το πανέμορφο νησί Σόκοτρα, το οποίο βρίσκεται εννοώ, μιλάμε για γεωστρατηγικό πλεονέκτημα. Βρίσκεται ανάμεσα στο Κέρας της Αφρικής τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό. Δείτε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά την εξομάλυνση των δεσμών με το Ισραήλ. Βοήθησαν το Ισραήλ να τοποθετήσει κατασκοπευτικές βάσεις και να δημιουργήσει στρατιωτική παρουσία στο νησί Σοκότρα. Η σημασία αυτού του Bab el Mandeb.
Στο Στενό είναι ότι τόσο το Ιράν όσο και η Κίνα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτή τη ναυτιλιακή οδό για το Ιράν να εξάγει καύσιμα και για την Κίνα ως τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο, τις περισσότερες χώρες εννοώ, υπάρχει defacto, ήδη ένας ολόκληρος ψυχρός πόλεμος που λαμβάνει χώρα ακριβώς πάνω στην ακτή του Κόλπου στο Στενό του Ορμούζ, ο πόλεμος των δεξαμενόπλοιων.
Βλέπετε αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προσπάθησαν να βυθίσουν ιρανικά πλοία καυσίμων, και τότε το Ιράν απαντά με τον ίδιο τρόπο. Βλέπετε, η Βρετανία προσπάθησε επίσης να παίξει ένα ηλίθιο παιχνίδι και στο Στενό του Γιβραλτάρ. Κατέλαβαν ένα ιρανικό πλοίο και μόνο όταν το Ιράν έκανε το ίδιο σε ένα βρετανικό πλοίο, τότε τελικά, ξέρετε, πήραν το μήνυμα και άφησαν το ιρανικό πλοίο να φύγει. Οι ΗΠΑ έχουν φτάσει στο σημείο να κλέβουν ακόμα και ιρανικά δεξαμενόπλοια με καύσιμα και να πουλάνε το φορτίο.
Ξέρετε, μια πρακτική που συνήθως αναφέρεται ως πειρατεία αργότερα στο μπουρμπουάρ Μένταμ κατευθείαν στην Ερυθρά Θάλασσα. Και φυσικά, με την αντικατάσταση της διώρυγας του Σουέζ με τη διώρυγα Μπεν Γκουριόν, αυτό το τελευταίο κομμάτι του παζλ θα επιτρέψει στις ΗΠΑ και το Ισραήλ να κυριαρχήσουν στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο. Να το χρησιμοποιήσουν αυτό όχι μόνο προς όφελος των δικών τους οικονομιών, αλλά και για να βλάψουν και να επιτεθούν στις οικονομίες άλλων χωρών όπως η Κίνα όπως το Ιράν, η Αίγυπτος, η Συρία, ο Λίβανος.
Θέλω να πω, αυτό είναι κυριολεκτικά ληστεία στην ανοικτή θάλασσα. Και η διώρυγα Μπεν Γκουριόν είναι το κλειδί για όλα αυτά, ξέρετε, η Αίγυπτος θα μπορούσε να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο στη Γάζα αυτή τη στιγμή κλείνοντας τη διώρυγα του Σουέζ.
Είναι απορίας άξιον που δεν το κάνουν αυτό, αν όχι για τη Γάζα που λέει να το κάνετε για το δικό σας καλό. Η οικονομία της Αιγύπτου θα ισοπεδωθεί. Αν αυτή η διώρυγα Μπεν Γκουριόν κατασκευαστεί, δεν θα υπονομεύσει εντελώς τη διώρυγα του Σουέζ, όπου είναι η Σαουδική Αραβία, γιατί δεν απειλούν να κόψουν την παραγωγή πετρελαίου για μια εβδομάδα; Μια μέρα μόνο για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος; Ή μήπως αυτό το πράγμα είναι γι' αυτούς, όπου πρέπει να ισοπεδωθεί και να αντικατασταθεί με αυτή τη διώρυγα;
Πού είναι οι Άραβες; Πού είναι οι μουσουλμάνοι; Κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους εκτός από τη γεωγραφία, έχουν πάνω από 24 γλώσσες. Ενώ ο αραβικός κόσμος από το Μαρόκο μέχρι το Ομάν έχει κοινή γλώσσα, κοινή γεωγραφία, κοινή καταγωγή, κοινή ιστορία και πολιτισμό. Θέλω να πω, αυτό τους καθιστά αυτόματα μια παγκόσμια υπερδύναμη, για να μην αναφέρω τους φυσικούς πόρους, τη γεωγραφική έκταση και τον πληθυσμό που είναι βασικοί παράγοντες και κριτήρια σκληρής ισχύος.
Δεν είναι μόνο το μέγεθος του αραβικού κόσμου, αλλά κοιτάξτε τους δρόμους. Όλοι οι ζωτικοί δρόμοι βρίσκονται στις χώρες μας τα Στενά του Γιβραλτάρ, που είναι το Jebel σκέφτηκε, αυτό ήταν κανάλι, η Βίβλος Mendip ευθεία και το Στενό του Ορμούζ μεταξύ του Ιράν και του Ομάν. Οι ευρωπαϊκές αποικιοκρατικές δυνάμεις το κατάλαβαν αυτό πριν από πολύ καιρό, πόσο ισχυρές θα μπορούσαν να είναι οι χώρες μας και φύτεψαν το Ισραήλ, ακριβώς στη μέση για να σπείρουν το χάος και να προσπαθήσουν να κερδίσουν αυτά τα αραβικά βασίλεια, να τα φέρουν σε αυτή την πλευρά και να εξομαλύνουν τους δεσμούς με το Ισραήλ.
Όλα αυτά τα σύνορα στη Μέση Ανατολή δεν υπήρχαν μέχρι το 1916, μέχρι που τα χάραξαν οι ίδιες ευρωπαϊκές δυνάμεις που υποστηρίζουν σήμερα το Ισραήλ. Αυτή είναι η Μέση Ανατολή πριν και η Μέση Ανατολή μετά τον Σάικς, αφού οι Γάλλοι και οι Βρετανοί την κατέστρεψαν. Αυτή η στρατηγική του "διαίρει και βασίλευε" έχει ως στόχο να χαράξει τον αραβικό κόσμο δημιουργώντας αστάθεια και ελέγχοντας τους πόρους στους δρόμους. Αυτές οι δυνάμεις που μας τραβάνε παίζουν το θρησκευτικό χαρτί, ξέρετε, τους αρέσει να στρέφουν τους σουνίτες εναντίον των ναι, το έκαναν αυτό στο Ιράκ, το έκαναν στο Λίβανο, και τώρα προσπάθησαν να το κάνουν μεταξύ των Αράβων και να προσπαθήσουν να τους στρέψουν εναντίον του Ιράν και της Παλαιστίνης.
Σου λένε ότι πρόκειται για Εβραίους εναντίον Μουσουλμάνων. Όχι, δεν είναι απολύτως αιματηρή η Δύση φοβούνται την ενότητα μεταξύ των ίδιων των Αράβων και μεταξύ των Αράβων και των μουσουλμανικών χωρών για δεν έχει καμία σχέση με τη Χαμάς. Δεν πρόκειται γι' αυτό. Ξέρετε γιατί ο κόσμος αναρωτιέται πώς γίνεται η σφαγή των αμάχων συμβαίνει στο ακροατήριο υποστήριξη για το Ισραήλ από τη Δύση.
Η στάση της Ευρώπης με το Ισραήλ, καθώς στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ, oι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ. Γιατί επιτρέπουν να συμβεί αυτό μέρα μεσημέρι; Δεν ζητούν καν κατάπαυση του πυρός. Είναι αντιφατικό αυτό;
Η απάντηση είναι επειδή αυτό είναι το σχέδιό τους, αυτό είναι επίσης ένα ευρωπαϊκό και αμερικανικό ιμπεριαλιστικό σχέδιο. Και είναι συνένοχοι. Αυτό το μακροπρόθεσμο σχέδιο αφορά και πλήττει ολόκληρη την περιοχή θα επηρεάσει αρνητικά όλους στη Μέση Ανατολή. Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο όλος ο Άξονας Αντίστασης Παλαιστίνη, Υεμένη, Ιράν, Ιράκ, Συρία, Λίβανος εμπλέκονται σε αυτόν τον αγώνα σε πολλαπλά μέτωπα.
Πηγή: https://www.globalresearch.ca/