Κατάχρηση αλκοόλ και καρκίνος
Στενή και «δύσκολη» σχέση.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ανακοίνωση του πρόσφατου ετησίου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ιατρικής Ογκολογίας, (European Society for Medical Oncology, ESMO), που αφορά τη σχέση κατάχρησης αλκοόλ και εμφάνισης καρκίνου. Η ανακοίνωση αυτή δημιουργεί την ανάγκη να υπάρξει ευαισθητοποίηση για την άμεση σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και κινδύνου καρκίνου του πεπτικού και του μαστού.
Η ανακοίνωση έγινε από την Isabelle Soerjomataram, PhD, ερευνήτριας του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) στη Λυών, Γαλλία, σε μια συνεδρία αφιερωμένη στο αλκοόλ και τον καρκίνο κατά τη διάρκεια των εργασιών του φετεινού, Ετησίου Συνεδρίου (2023), της ESMO.
Η ερευνήτρια δήλωσε: «Η παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σχέση αλκοόλ και καρκίνου συνεχίζει να είναι πολύ χαμηλή. Οι επαγγελματίες υγείας —Ογκολόγοι, νοσηλευτές, γιατροί, γενικοί ιατροί— έχουν την ευθύνη να ευαισθητοποιήσουν και να μεταφέρουν αυτή τη γνώση στους ανθρώπους. Πιστεύουμε πως αυτή η ενημέρωση έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ».
Οι επαγγελματίες υγείας δεν εξασκούν την επιρροή τους στη δύσκολη συνήθεια της κατανάλωσης αλκοόλ των ασθενών τους και συχνά δεν αντιμετωπίζουν τις συμπεριφορές κατάχρησης. Όμως αυτό πρέπει να αλλάξει.
«Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα να ρωτήσουμε τους ασθενείς εάν παίρνουν συμπληρώματα ή βιταμίνες ή αν τρώνε υγιεινά», δήλωσε ο Gilberto Morgan, MD, Ογκολόγος του Skåne University Hospital, Lund, Sweden. Και συνέχισε: «Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά με το αλκοόλ; Γιατί να μην συστήσουμε να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και μετά να το αφήσουμε στην προσωπική επιλογή του καθενός αν θα το κάνει ή όχι;»
Στη συνεδρία προβληματισμού για το αλκοόλ, αναφέρθηκαν τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία για τη χρήση του. Τα στοιχεία της International Agency for Research on Cancer (IARC), δείχνουν ότι σχεδόν ο μισός (46%) παγκόσμιος πληθυσμός καταναλώνει αλκοόλ, με ποσοστά υψηλότερα για τους άνδρες (54%) σε σχέση με τις γυναίκες (38%).
Πόσο πίνουν οι άνθρωποι;
Σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά μέσο όρο, η ποσότητα ανέρχεται σε περίπου 6 λίτρα καθαρής αιθανόλης (καθαρού οινοπνεύματος) ετησίως ανά πότη ή περίπου ένα μπουκάλι κρασιού την εβδομάδα. Ωστόσο, τα πρότυπα κατανάλωσης ποικίλλουν ευρέως ανά χώρα. Στη Γαλλία, οι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 12 λίτρα αιθανόλης το χρόνο ή περίπου δύο μπουκάλια κρασιού την εβδομάδα.
Στη συνεδρία, η Isabelle Soerjomataram, τόνισε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του καρκίνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της IARC, η βαριά κατανάλωση αλκοόλ — που ορίζεται ως περισσότερα από 60 g/ημέρα ή περίπου έξι ποτά καθημερινά — ευθύνεται για το 47% των καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ. Η επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ - μεταξύ 20 και 60 g / ημέρα - αντιπροσωπεύει το 29% των καρκίνων, ενώ η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ - λιγότερο από 20 g / ημέρα ή περίπου δύο ποτά καθημερινά - αντιπροσωπεύει περίπου το 14% των περιπτώσεων καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για το 4% όλων των καρκίνων που διαγνώστηκαν στο 2020, σύμφωνα με ανάλυση του 2021 από το IARC.
Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, «η κατανάλωση αλκοόλ προκάλεσε σχεδόν 17.000 περιπτώσεις καρκίνου το 2020» και ο καρκίνος του μαστού αποτελούσε σχεδόν ένα στα τέσσερα από αυτά τα νέα περιστατικά.
Εκτός από τον καρκίνο του μαστού, 6 άλλοι τύποι καρκίνου - καρκίνος της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του ήπατος - μπορούν να αποδοθούν στην κατανάλωση αλκοόλ και τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι και ο καρκίνος του στομάχου και του παγκρέατος.
Τα καλά νέα πάντως είναι ότι οι μακροπρόθεσμες τάσεις δείχνουν μείωση της κατανάλωσης οινοπνεύματος σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών υψηλής οινοπαραγωγής, δηλ. της Γαλλίας και της Ιταλίας, όπου έχουν σημειωθεί μεγάλες μειώσεις στην κατανάλωση μετά την κορύφωση της πρόσληψης αλκοόλης στη δεκαετία του 1920.
Εφόσον υπήρξε μείωση σε αυτές τις χώρες, είναι δυνατόν να υπάρξει και αλλού.
Η ανακοίνωση έγινε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO) 2023. Παρουσιάστηκε στις 23 Οκτωβρίου 2023.
Πηγή: medscape.com